Święta się skończyły...na razie,bo zaraz Nowy Rok.
A ja pokazę,co pieklam na świeta.Same pychotki.jak ktos chce przepis,to piszcie i podam.
Pianka
4 jajka-z białek piana,1 margaryna,jakas lepsza,np kasia,1 szkl cukru,1 szkl. mleka,4 łyzki żelatyny,1 łyżeczka kakao, galaretka pomaranczowa
Żelatynę rozpuscic w mleku,Żóltka utrzec z cukrem i margaryną.do masydodac rozpuszczona zelatyne,wymieszac mikserem,na koniec dodac ubita piane z białek,ostroznie polaczyć.Wylac mase do formy,troche zostawic i te czesc wymieszac z kakao,wylac na jasna mase,delikatnie przemieszac lyzka,zeby wyszły piekne wzory :).na wierzch galaretka.
..................................................
Ciasto cytrynowe.
Biszkopt;1 szkl mąki tortowej,1 łyżka maki ziemniaczanej,6 jaj,szklanka cukru,2 łyzeczki proszku do pieczenia,łyżeczka octu,
masa; 1 szkl.cukru,1 szkl.wody, pól kostki margaryny,cukier waniliowy,sok z 1 cytryny,pół szkl. mleka, 2 łyzki maki ziemniaczanej, pół kisielu cytrynowego
na wierzch;sok z 1 cytryny,cukier puder,wiorki kokosowe do posypania
Do żółtek wsypac proszek do pieczenia,dodac ocet,zamieszac.Z bialek ubić sztywna pianę,dodac cukier,następnie żółtka i jeszcze chwile ubijac.Dodac przez sitko obie maki z proszkiem,mieszac mikserem.Upiec i przekroic na 2 placki.
masa; wode zagotowaćz cukrami i margaryną.Potem dodac sok z cytryny.Wymieszac zimne mleko z mąką ziemniaczaną i kisielem cytrynowym,wlać je do gotującej wody .ugotowac jak budyń,wylozyc na pierwszy placek,przykryć drugim.
Lukier; sok z cytryny utrzec z cukrem pudrem,cukrem regulujemy gęstosc,im wiecej cukru,tym gesciejszy lukier.Zbyt zadki spłynie z ciasta.posypujemy wiórkami.Nie radze zastępowac lukru niczym innym,bo on jest najlepszy z calego ciasta :)
Z tego przepisu pieke wszystkie biszkopty,zawsze sie udaja i co wazne,robie wszystko mikserem :)
...................................................
Makowiec.
Capuccino
masa : 4 żóltka i jedno całe jajo ubic na parze z niecałą szkl cukru. (metalowa miska na garnku z goraca wodą)
1 margaryna rozpuszczona i wystudzona
2 serki homogenizowane
2 łyzki żelatyny rozpuszczone w pol szkl mleka lub wody
2 szkl mleka w proszku
filizanka mocnej kawy rozpuszczalnej,delikatnie oslodzonej,
jaka z cukrem ubic na parze,dodac margaryne,reszte skladników,na koniec zelatyne.polowe biszkoptu nasaczyc lekko kawa,na to polowe masy,na masę biszkopty maczane w kawie,na to reszta masy,druga polowe ciasta.Wierzch smaruję resztkami masy i posypuje kakao przez sitko lub starta gorzka czekolada.
Ja to tak sobie jeszcze po warstwie ciastek pryskam likierem ,kawowym czy takim zwyklym adwokatem..mniam :)
......................................................................................
Śmietaniec.
A to ciasto to jest baardzo stare,takie piekła moja babcia jeszcze jak byla mloda.To sa zwykle kruche placki,jak pod sernik np.My to robimy bez przepisu,tak 60-70 dkg maki,margaryna,proszek do pieczenia,3/4 szkl cukru,2-3 jajka.Zagniesc i upiec cienkie placki.jak grubsze to daje 3,jak cieniutkie,to cztery.Trzy placki przelozone bita smietaną.Śmietana posłodzona do smaku + cukier waniliowy .Na takie jedno ciastko pól litra to ciut przymało,trzeba dołozyc z pare lyzek smietany.Przekladamy ze 2 dni wczesniej,zeby cala smietana wsiakła w placki.Cud miód i orzeszki :)
.
Co to za pyszność ta Pianka? Czy można dostać przepis?
OdpowiedzUsuńMój mail : jana_p@o2.pl
Agatko teraz to Ty kusisz,ale dawaj zaraz z przepisami bo bardzo apetycznie wyglądają , chociaż ja to tylko chyba na tego z śmietany nie mam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)
Mniam! Pagata,boj się Boga, tyle rarytasów upiec na święta! :p toz to rozpusta! :P :D
OdpowiedzUsuńbanerek masz bardzo apetyczny ;)
a ja poprosze na maila przepisy na piankę, cappucino, ciasto cytrynowe oraz śmietanowiec :)
z góry dziękuję :-*
Pianka niesamowita !!! Zrobiłam na Sylwestra i już sie kończy !!!!! Dzięki za przepis !!!!!
OdpowiedzUsuń