poniedziałek, 28 grudnia 2009

Święta ,święta...i po świętach...

Święta się skończyły...na razie,bo zaraz Nowy Rok.
A ja pokazę,co pieklam  na świeta.Same pychotki.jak ktos chce przepis,to piszcie i podam.


Pianka
                                                             


4 jajka-z białek piana,1 margaryna,jakas lepsza,np kasia,1 szkl cukru,1 szkl. mleka,4 łyzki żelatyny,1 łyżeczka kakao, galaretka pomaranczowa
Żelatynę rozpuscic w mleku,Żóltka utrzec z cukrem i margaryną.do masydodac rozpuszczona zelatyne,wymieszac mikserem,na koniec dodac ubita piane z białek,ostroznie polaczyć.Wylac mase do formy,troche zostawic i te czesc wymieszac z kakao,wylac na jasna mase,delikatnie przemieszac lyzka,zeby wyszły piekne wzory :).na wierzch galaretka.
..................................................
                                                                       Ciasto cytrynowe.




Biszkopt;1 szkl mąki tortowej,1 łyżka maki ziemniaczanej,6 jaj,szklanka cukru,2 łyzeczki proszku do pieczenia,łyżeczka octu,
masa; 1 szkl.cukru,1 szkl.wody, pól kostki margaryny,cukier waniliowy,sok z 1 cytryny,pół szkl. mleka, 2 łyzki maki ziemniaczanej, pół kisielu cytrynowego
na wierzch;sok z 1 cytryny,cukier puder,wiorki kokosowe do posypania
Do żółtek wsypac proszek do pieczenia,dodac ocet,zamieszac.Z bialek ubić sztywna pianę,dodac cukier,następnie żółtka i jeszcze chwile ubijac.Dodac przez sitko obie maki z proszkiem,mieszac mikserem.Upiec i przekroic na 2 placki.
masa; wode zagotowaćz cukrami i margaryną.Potem dodac sok z cytryny.Wymieszac zimne mleko z mąką ziemniaczaną i kisielem cytrynowym,wlać je do gotującej wody .ugotowac jak budyń,wylozyc na pierwszy placek,przykryć drugim.
Lukier; sok z cytryny utrzec z cukrem pudrem,cukrem regulujemy gęstosc,im wiecej cukru,tym gesciejszy lukier.Zbyt zadki spłynie z ciasta.posypujemy wiórkami.Nie radze zastępowac lukru niczym innym,bo on jest najlepszy z calego ciasta :)

Z tego przepisu pieke wszystkie biszkopty,zawsze sie udaja i co wazne,robie wszystko mikserem :)

...................................................

Makowiec. 





Capuccino



Biszkopt z 6 jaj,przepis jw.+ paczka biszkoptów
masa : 4 żóltka i jedno całe jajo ubic na parze z niecałą szkl cukru. (metalowa miska na garnku z goraca wodą)
1 margaryna rozpuszczona i wystudzona
2 serki homogenizowane
2 łyzki żelatyny rozpuszczone w pol szkl mleka lub wody
2 szkl mleka w proszku
filizanka mocnej kawy rozpuszczalnej,delikatnie oslodzonej,
jaka z cukrem ubic na parze,dodac margaryne,reszte skladników,na koniec zelatyne.polowe biszkoptu nasaczyc lekko kawa,na to polowe masy,na masę biszkopty maczane w kawie,na to reszta masy,druga polowe ciasta.Wierzch smaruję resztkami masy i posypuje kakao przez sitko lub starta gorzka czekolada.

Ja to tak sobie jeszcze po warstwie ciastek pryskam likierem ,kawowym czy takim zwyklym adwokatem..mniam :)

......................................................................................
Śmietaniec.


 .
A to ciasto to jest baardzo stare,takie piekła moja babcia jeszcze  jak byla mloda.To sa zwykle kruche placki,jak pod sernik np.My to robimy bez przepisu,tak 60-70 dkg maki,margaryna,proszek do pieczenia,3/4 szkl cukru,2-3 jajka.Zagniesc i upiec cienkie placki.jak grubsze to daje 3,jak cieniutkie,to cztery.Trzy placki przelozone bita smietaną.Śmietana posłodzona do smaku + cukier waniliowy .Na takie jedno ciastko pól litra to ciut przymało,trzeba dołozyc z pare lyzek smietany.Przekladamy ze 2 dni wczesniej,zeby cala smietana wsiakła w placki.Cud miód i orzeszki :)
 .

4 komentarze:

  1. Co to za pyszność ta Pianka? Czy można dostać przepis?
    Mój mail : jana_p@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko teraz to Ty kusisz,ale dawaj zaraz z przepisami bo bardzo apetycznie wyglądają , chociaż ja to tylko chyba na tego z śmietany nie mam
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Pagata,boj się Boga, tyle rarytasów upiec na święta! :p toz to rozpusta! :P :D
    banerek masz bardzo apetyczny ;)
    a ja poprosze na maila przepisy na piankę, cappucino, ciasto cytrynowe oraz śmietanowiec :)
    z góry dziękuję :-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pianka niesamowita !!! Zrobiłam na Sylwestra i już sie kończy !!!!! Dzięki za przepis !!!!!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony po sobie ślad...
Agata